poniedziałek, 8 października 2012

Oczyszczanie - Odchudzanie

Mało ruchu i zimowy apetyt sprawiają, że witamy wiosnę zmęczone i o kilka kilogramów cięższe. Jak powrócić do formy?

Przede wszystkim powinnaś zmienić swój jadłospis i przeprowadzić dietę oczyszczająco-odchudzającą. Będziesz jadła mało, to fakt, ale nie będziesz głodowała. Efekty? W krótkim czasie zgubisz 2–3 kg i usuniesz z organizmu wszystko to, co niepotrzebnie nagromadziło się przez zimę.
Dzięki temu wyraźnie poprawi się twoje samopoczucie. Szczuplejsza i w dobrym humorze, sama nie będziesz miała ochoty na objadanie się i powrót do starych, niezbyt dobrych nawyków.

Oczyszczanie

Dieta oczyszczająca opiera się na produktach bogatych w błonnik i przeciwutleniacze (wit. C, E i beta-karoten). Należą do nich przede wszystkim warzywa, owoce, soki, nasiona i orzechy. Można się nimi żywić przez 3–5 dni. Jeśli dieta ma trwać 7 dni, trzeba do niej włączyć ryż – najlepiej brązowy, a także ziemniaki, mięso z kurczaka, ryby. W diecie oczyszczającej bardzo ważne są płyny: woda, świeże soki, zielona herbata. Można je pić w nieograniczonych ilościach.
W oczyszczaniu organizmu z pomocą przyjdą też zioła i przyprawy, np. rozmaryn, lubczyk, estragon, imbir. Zawarte w nich olejki eteryczne przyspieszają trawienie.

Odchudzanie

Główna zasada odchudzania jest taka, że organizm musi otrzymać wraz z pokarmem najwyżej taką ilość kalorii, jaką jest w stanie spalić w ciągu dnia, albo mniejszą. Z diety eliminuje się słodycze, tłuste mięsa i alkohol, ogranicza tłusty nabiał
i białe pieczywo. By ułatwić odchudzanie, należy zwiększyć aktywność fizyczną (bieganie, jazda na rowerze, ćwiczenia). Proponowaną przez nas dietę zalecamy stosować przez 2 tygodnie. W tym czasie można schudnąć 3–4 kilo.

Dieta odchudzająca

Twoje menu
1. dzień
śniadanie
100 g twarożku ze szczypiorkiem, 2 kromki razowca, herbata, owoc
obiad
150 g pieczonego pstrąga, 2 ziemniaki z wody, sałata z oliwą
kolacja
200 g sałatki z makaronu, brokułów, pomidora, oliwek i szynki, herbata

2. dzień
śniadanie
Jajko na miękko, 2 kromki razowca, plasterek polędwicy, sałata, kawa zbożowa z mlekiem, owoc
obiad
150 g gotowanej cielęciny, 4 łyżki ryżu, surówka z marchewki z oliwą
kolacja
150 g sałatki jarzynowej, 2 wafle ryżowe, herbata

3. dzień
śniadanie
250 ml koktajlu z maślanki i owoców, plaster szynki, kromka razowca, rzodkiewki, herbata
obiad
100 g piersi z kurczaka duszonej z warzywami, 4 łyżki kaszy gryczanej, 150 g mizerii z jogurtem
kolacja
2 pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów, herbatka miętowa

4. dzień
śniadanie
2 kromki razowca, 2 plastry białego sera, kiełki, ogórek, herbata
obiad
150 g pieczonego dorsza, 4 łyżki ryżu, 150 g gotowanych brokułów
kolacja
Duża porcja sałatki z jajkiem i bobem (fot.), 2 wafle ryżowe, herbata

5. dzień
śniadanie
Filiżanka płatków owsianych z pestkami dyni i truskawkami, 150 ml jogurtu naturalnego, kawa zbożowa
obiad
150 g duszonej cielęciny, 2 ziemniaki z wody, sałatka z pomidorów i cebuli
kolacja
200 g risotta z kukurydzą, kurczakiem i papryką, herbatka miętowa

6. dzień
śniadanie
100 g chudego twarogu ze szczypiorkiem, kromka razowca, kawa zbożowa, owoc
obiad
100 g pieczonego schabu, 2 ziemniaki z wody, sałata z oliwą
kolacja
Jajko na twardo, 2 kromki grahamki z masłem, pomidor, herbata

7. dzień
śniadanie
2 kromki razowca, 2 plasterki polędwicy, ogórek, kawa zbożowa
obiad
150 g gotowanego kurczaka, 4 łyżki ryżu, surówka z marchewki
kolacja
100 g chudej wędzonej ryby, kromka razowca, pomidor, herbata

Dieta oczyszczająca

Wybierz dietę oczyszczającą, jeśli liczysz na szybki spadek masy, albo odchudzającą, gdy nie lubisz zbyt dużych ograniczeń.
Twoje menu
1. dzień
Możesz pić nieograniczone ilości niegazowanej wody, ziołowych herbatek, niedosładzanych soków, koktajli warzywnych i mlecznych.

2. dzień
Oprócz picia płynów możesz jeść owoce, np. truskawki, jabłka.

3. dzień
Uzupełnij dietę warzywnymi sałatkami z dodatkiem lekkich sosów. Cały czas pij dużo płynów.

4. dzień
Do dotychczasowego menu możesz włączyć 10 dag chudej ryby, gotowanej lub pieczonej.

5. dzień
Zamiast ryby możesz jeść warzywa strączkowe. 10 dag ryby odpowiada 15 dag gotowanej fasoli, ciecierzycy czy soczewicy. Przyrządź je na obiad lub na kolację.

6. dzień
Oprócz owoców, sałatek, ryb lub warzyw strączkowych możesz też jeść mięso z kurczaka lub indyka. Najlepiej, jeśli jest chude, pieczone w folii lub gotowane.

7. dzień
Do obiadu lub kolacji dodaj porcję gotowanych ziemniaków lub brązowego ryżu.

- Dietę najlepiej przeprowadzaj wtedy, gdy nie jesteś nadmiernie obciążona psychicznie i fizycznie. Nie stosuj jej, gdy czeka cię stresujący, pracowity tydzień. Wtedy potrzebujesz dużych porcji energii!

- Najlepiej zacznij w weekend. Wtedy masz więcej czasu na przygotowywanie specjalnych, niskokalorycznych posiłków. Zorganizuj sobie też na ten czas różne atrakcje, np. wyjście do kina, spacery. Brak zajęć spowoduje, że zaczniesz myśleć o jedzeniu.

- Wyjątkowo ważne są płyny. Pij jak najwięcej wody niegazowanej i rozcieńczonych soków. Nie tylko pomogą usunąć z organizmu to, co zbędne, ale też pozwolą oszukać głód.

- Dietę wesprzyj ruchem, np. joggingiem, pływaniem, jazdą na rowerze. Dzięki temu szybciej pozbędziesz się toksyn.

Źródło:
Edipresse Polska S.A.
http://polki.pl/dieta_dietyodchudzajace_artykul,7188841,1.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz